Siirry pääsisältöön

MIETTEITÄ TULEVASTA VUODESTA JA AKTIVOINTIMALLISTA

Seuraan tässä mietteliäänä hallituksemme toilailua sekä kansan aktivoitumista, ei tosin positiivisella tavalla. Positiivista toki on aloitekyvyn nousu, mutta tässä pari mietettä ja faktaa mitä olen tässä laatinut yhteen pienyrittäjän näkökulmasta.


Olen viimeisien vuosien ajan seurannut ammatillisen koulutuksen kehityssuuntaa sekä täysin järjen vastaisella aikataululla läpi ajettua nk. “aktivointimallia”. Yrittäjätaustaa on kymmenen vuoden ajalta, jona aikana olen ohjannut päälle kolmesataa eri muotoista harjoittelujaksoa 8 viikon jaksosta aina 6kk jaksoihin ja omiin muutamiin oppilaisiin, joiden kanssa on tähisty tutkinnon eteen parisen vuotta. Oppisopimukseen en ole lähtenyt sillä se järjestely on lähtökohtaisesti yrittäjälle epäedullinen.

Erityisesti tämä kuluneen viikon olen mietiskellyt sitä miten näiden kahden asian suhteen tehdyt päätökset tulevat muuttamaan yrityksiemme toimintaa ja sen kautta yhteiskuntamme rakennetta yleisesti. Tuntuu, että vallalla on sarja pitkään hauduttetujen ja rakennettujen junailujen esiintulemista, joista ikävä kyllä positiivisesti kansaan vaikuttavia ratkaisuja ei juurikaan ole havaittu. Päinvastoin, tuntuu että osaa pyritään olemaan uutisoimatta tai sitten uutisoidaan ahkerasti jotain minkä takana saadaan puuhailla rauhassa.

Suomen yrittäjien mukaan Suomessa on 283 805 yritystä. Ne työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä ja tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita kaikille. Yrityksistä 93,4 prosenttia on alle 10 hengen yrityksiä.

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI

Ammattioppilaitoksissa opiskelevien määrä vuonna 2016 oli 327 734. Tämä luku on varmasti noussut jonkin verran, sillä 2013 voimaan tulleen nuorisotakuun ja siihen kuuluvan koulutustakuun avulla pyritään varmistamaan, että jatkossa kaikille nuorille luodaan mahdollisuudet suorittaa perusasteen jälkeinen tutkinto ja työllistyä. Eli Suomeksi - kaikille alle 25-vuotiaille on saatava koulutuspaikka. Jälleen tilastoja siivoavaa työtä.

Vuotuisella tasolla harjoitteluun suuntaavien määrä on jotakuinkin 1/4 - 2/4 koko porukasta. Tähän saakka. Tähän tulee kuitenkin muutos, sillä työssäoppiminen muuntuu koulutussopimukseksi koulutuksen reformin myötä. Koulutussopimuksen myötä työpaikalla tapahtuva koulutuksella ja oppimisella tulee olemaan entistäkin suurempi rooli, kun koulutussopimus otetaan käyttöön.

Olen vuosien varrella saanut seurata ammatillisen koulutuksen opettajien turhautuneisuutta siihen suuntaukseen, että lähiopetustunteja on koko ajan supistettu. Lisäksi opiskelijoiden heikennetty asumistuki ja suhteessa kaventunut toimeentulo ajaa opsikelijoita osa-aikatöihin suurenemissa määrin jo muutenkin. Osalla opiskelijoista on jo nyt vaikeutta työharjoittelupaikan löytymisen suhteen pinteessä (etenkin tietyillä aloilla - ei koske kaikkia).

Kuitenkin näkemys polittiselta puolelta on seuraava: “Uskon, että koulutussopimus on kannustava ja mielekäs tapa tutkinnon suorittamiseksi erityisesti niille nuorille, joita koulunpenkillä istuminen ei motivoi.“ (Sanni Grahn-Laasonen/ ESS.fi 16.7.16) Tässä asiassa on yrittäjän näkökulmasta todella iso ongelma. Eli, kaikki huonosti motivoituneet ja pahimmassa tapauksessa myös erinäisiä muita vaikeuksia omaavat oppilaat tulevat nyt pienyrittäjien käsin koulutettaviksi. Näitä erinäisiä vaikeuksia oppilailla riittää. Kuten aktivointimallissakin, niin tässä majailee pahasti eriarvoistamisen dilemma. Osa opiskelijoista on sosiaallisesti niin estyneellä tasolla, ettei työelämässä toimimisesta kertakaikkiaan vaan tule mitään. Yrittäjältä taas vaaditaan ohjaustaitoa ja pitkäjänteisyyttä ihan eri tavalla kuin normaalin työtekijän perehdytyksessä.

Lisäksi seuraa muunkinlaisia muutoksia: Investointien takuukorotus poistuu: yksikköhinnan pieneneminen leikkaa ammatillisen peruskoulutuksen järjestäjien saamaa rahoitusta vuodesta 2016 lukien noin 59 milj. euroa. Toisen asteen ammatillisen koulutuksen reformilla tavoitellaan 190 milj. euron säästöä vuodesta 2017 lukien. Vuonna 2018 poistuu nuorten oppisopimuskoulutuksen laajentamiseen ja työpaikalla tapahtuvan oppimisen lisäämiseen kohdennettava lisärahoitus (yhteensä 18,7 milj. euroa). Kokonaissäästö noin 248 miljoonaa euroa (+ indeksileikkaukset).

AKTIVOINTIMALLI

No tämä aihe lienee tutumpi jo aika monelle. Mutta kirjataanpa sekin nyt tähän ihan vaan kertauksen vuoksi. Työttömien määrä tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan vuoden 2017 lokakuussa 197 000 (virhemarginaali ±17 000), mikä oli 20 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tosin tässä ei oteta yhtään julkisessa keskustelussa huomioon esim. eläköitymistä tai muita syitä, jotka poistavat ihmisen työmarkkinoilta.

Avoimia työpaikkoja oli tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilaston mukaan vuoden 2017 kolmannella neljänneksellä 34 300, mikä on 12 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin (30 800). Jotta työtön säilyttää työttömyysturvansa kokonaismääräisenä täytyy hänen täyttää kolme ehtoa, tai muuten hänen työttömyysturvaansa alennetaan 4,65% eli noin yhden päivän korvausta 
vastaava summa kuukaudessa.

Täyden työttömyyspäivärahan saannin ehdot:
Hänen tulee lähettää 12 työhakemusta kuukaudessa.
Hänen tulee olla osa-aikaisissa töissä tai työvoimapoliitisessa 5 päivää 3kk aikana.
Hänen tulee nostaa 240 € palkkaa yrityksestään 3kk tarkastelujaksolla.

Lasketaan vähän ja kärjistetysti: 
300 000 työtöntä x 12 hakemusta x12kk = 43 200 000  
hakemusta vuodessa: 283 805 yritystä = 152 hakemusta / yritys vuodessa 
152 : 12 = 12 hakemusta / yritys kuukaudessa


KAKSI PÄÄTÖSTÄ - YKSI PÄÄMÄÄRÄ

Itse koen, että tämän aktivoinnin myötä toisaalta saan "ilmaistatyövoimaa", mikä siis jo lausahduksena kuvottaa niin, että irtisanoudun tästä pakkoaktivointitoimesta. Saman lausahduksen olen kuullut jo vuosia erinäisten tahojen suusta myös opiskelijoiden työharjoitteluun liittyen. Se, jos joku pääsee kiinni tekemisen/oppimisen syrjään sillä että tulee yrityksemme "suojiin" on eri asia ja erittäin mielelläni ja suurella vastuulla saattelen kanssaolentoja merkityksellisempään elämään ja suhtaudun ihmisten ohjaamiseen ja valmentamiseen huolella ja pieteeitillä. Näin ei tule olemaan monessakaan yrityksessä, etenkin jos asenne on että hei mehän saadaan ilmaista työvoimaa.


Kääntöpuolena tässä aktivoinnissa ja koulutusuudistuksessa on vastuunsiirto ja tilastojen siivoaminen. Vastuunsiirto valtiolta yksityiselle sektorille eli toisin sanoen myös meidän pienyrittäjien velvoitteeksi. Meille sisällytetään ammattilaisten koulutusvastuu vähintään 80% silloin kun reformin mukaisin toivein koulutussopimuslainen (ent. Työharjoittelija/ työssäoppija) suorittaa käytännössä koko tutkintonsa yrityksissämme. Ja että valtiomiehemme (henkilömme) saavat kiiltävämmän plakaatin rinnuksiinsa.

Mitä tapahtuu kun ensi vuonna sekä epätoivoiset opiskelijat että työttömät rientävät kilpaamaan samoista aktivointipaikoista etenkin työmarkkinoilla? Varsinkin, kun suuri osa nykyisistä opiskelijoita omaa jonkin sortin hahmottamis- ja keskittymisvaikeutta tai muuta mielenterveyteen vaikuttavaa ongelmaa ja sama pätee osaan vaikeasti työllistyvistä. Eli ensi vuonna yritysten "ovien taakse" ryysää kärjistetysti 327 734 + 300 000 = puolisen miljoonaa tyyppiä ruikkaamaan “töitä”.

PAULA MALLEUS-LEMETTINEN
REMAKE EKODESIGN OY
www.remake.fi

HELSINKI

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Rose of the Garden alias Einarin kirkko

Palaan vielä hetkeksi jo niin kovin kaukana tuntuvaan kesään. Viime toukokuussa aloitin tekemään itselleni juhlamekkoa rakkaan ystäväni syntymäpäiville mutta päädyinkin tekemään näytösvaatteen joka sai ihastuttavan lempinimen -Einarin kirkko - Remade tiimiltä. Tavoitteenani oli tehdä jättiläismäinen kukka kaapin pohjalle kertyneistä silkki, satiini ja organza paloista. Mallina ihana Suvimarja Hoikkala. Päädyin ilokseni kokeilemaan monenlaisia eri tekniikoita rakkaaseen Einarin kirkkoseeni. Kuten satiinin virkkausta, paljettien kirjontaa, silkin työstäminen koristenauhaksi, organzan polttoa sekä dior-ruusujen tekoa. Jos Rose of the Garden olisi laulu, se ehdottomasti olisi tämä hyväntuulinen kipale The Libertininesilta: Lisää tekemisiäni löytynee blogistani Bite my Peach -Nea

KUNTOUTTAVAN PSYKOTERAPIAN ÄLYTTÖMYYKSISTÄ

Tämä eihepiiri ei nyt varsinaisest liityy eko-ompelimon toimintaan mitenkään - ainakaan noin markkinoinnillisesta näkökulmasta. Täten saanen hieman avata syitä miksi tästä haluan kirjoittaa. Tästä kirjoituksesta tulee melkoisen pitkä - pahoittelut siitä. TERAPIAN TARVE NÄKYY YRITYKSISSÄ JA YRITTÄJISSÄ Kaikkien näiden vuosien aikana kun meillä Remakella on ollut harjoittelijoita, olemme toistuvasti olleet tilanteessa, jossa harjoittelija on ollut terapian tarpeessa tai terapiassa erinäisten mielenterveyteen liittyvien aiheiden piirissä. Vielä lähemmin aihe koskee minua yrittäjänä itsenäni. Kyllä - meitä terapian tarpeessa olevia olentoja on ihan joka puolella - myös niissä, jotka päällisin puolin näyttävät pärjäävän elämässä ihan kivasti. Kaippa se on myös niin, että kaltaiset vetävät toisiaan puoleensa. Itselläni on historiassa paljonkin asioita, joita olen terapiassa vuosien varrella työstänyt kelan tukemassa kuntouttavassa psykoterapiassa -  ja tule

REMAKE PODCAST - Mikä on REMAKE EKODESIGN AKATEMIA

REMAKE PODCAST - Tässä tokassa jaksossa Remaken perustaja Paula kertoo mikä on Remaken uusi aluevaltaus ja mikä on Ekodesign Akatemia... Jaksossa käydään läpi kenelle koulutukset on suunnattu, minkälaista koulutusta on tarjolla ja mitä suunnitelmia koulutuksen kanssa jatkossa on. Uutena osiona Paula kertoo myös uuden Superlect palvelun käyttöön otosta.